Voor diegene die denken dat Affiliate Marketing een vrij nieuwe marketing techniek is dan heb je het mis. De geschiedenis gaat terug naar 1994 met de geboorte van CDNow.com’s affiliate programma.

1994: CDNow lanceert hun BuyWeb programma

CDNow.com was een online webwinkel die fysieke CD’s en cassettes (of DVD’s) verkocht. Het concept van hun affiliate programma was dat sites zich konden aanmelden voor het programma, dan een link plaatsen naar hun content en een commissie ontvangen wanneer er een product is gekocht. Zoals je ziet is er vrijwel niks verandert met de affiliate marketing van nu.

1996: Amazon lanceert hun partnerprogramma

Deze actie van Amazon zorgde ervoor dat alles veranderde. Zonder de ondersteuning en groei van Amazon.com zou het zomaar kunnen zijn dat de affiliate marketing industrie niet zo groot zou zijn zoals het nu is.

In de tijd dat Amazon hun partnerprogramma lanceerde verkochten ze alleen boeken, films en muziek. Toentertijd keerde zij tussen de 5-15% uit aan commissies voor verkochte producten. Nu is dat tussen de 1-10% (waarschijnlijk vanwege de stroom mensen die een extra inkomen willen genereren via Amazon).

1998: Netwerk providers

In 1998 hebben vijf studenten uit Californië Commision Junction opgericht (nu CJ by Conversant). Samen met Clickbank (die in hetzelfde jaar is opgericht) zijn deze één van de grootste affiliate marketing aanbieders ter wereld.

2000: De Federal Trade Commission (FTC) gaat er mee bemoeien

De FTC is een orgaan die er op toe ziet dat bedrijven geen oneerlijke of bedrieglijke praktijken uitvoert richting de consument. In mei 2000 hebben zij de “Dot Com Disclosures: Information about Online Advertising” ingevoerd. Dit houdt in dat bedrijven bepaalde richtlijnen moeten volgen omtrent hun internet advertenties. Dus als er bijvoorbeeld staat dat er mensen zijn die een X bedrag verdienen dan moet er ook een verklaring staan dat niet iedereen dit gaat verdienen omdat het afhankelijk is van eigen inzet etc.

2003: Het bijeenkomen van affiliates

In 2003 is de Affiliate Summit opgericht door Missy Ward en Shawn Collins. Affiliate Summit is een platform opgezet om affiliates te voorzien van educatie over de laatste industrie feiten en een productieve gelegenheid om te netwerken met andere affiliates.

2009: Meer regels

De FTC heeft aangegeven op 1 december 2009 dat bloggers, beroemdheden en affiliate marketeers – die claims maken over producten en diensten – moeten aangeven wat hun relatie is met betrekking tot de product of dienst. Deze regel is tot stand gekomen ter bescherming voor de consument.

2013: Inzamelen van belasting

Op 14 februari 2013 heeft het congres van de Verenigde Staten “the Marketplace Fairness Act” geïntroduceerd. Dit houdt in dat het is toegestaan voor staten om belasting te innen van online verkopers.

Met deze lijst kan ik alleen maar zeggen dat dit nog maar het puntje van de ijsberg was voor affiliate marketing. Het belangrijkste in dit is dat affiliate marketing springlevend is en dat je er simpelweg eruit haalt wat je er ook in stopt.

Ga hier terug naar de affiliate marketing overzicht.