Affiliate Marketing ProgrammaWanneer je wilt beginnen met affiliate marketing dan is het onderzoeken van een affiliate marketing programma het beste wat je kan doen. Je wilt natuurlijk wel producten of diensten promoten die een affiliate marketing programma hebben (of een partner programma zoals dat ook vaak wordt genoemd).

In dit artikel vertel ik je meer over wat een affiliate marketing programma is en hoe je ze kan vinden.

1. Wat is een affiliate marketing programma?

In het artikel Affiliate Marketing voor Beginners heb ik ook al kort beschreven wat een affiliate marketing programma is. Simpel gezegd is het een overeenkomst waarbij een merchant (een online verkoper) een affiliate commissies betaald voor het doorsturen van bezoekers.

Deze affiliates hebben websites opgezet waar ze linkjes opzetten die doorverwijzen naar de website van een merchant. Op basis van de overeenkomst krijgen affiliates ervoor betaald. Deze overeenkomst is vaak gebaseerd op het aantal mensen wat wordt doorverwezen, het aantal mensen dat een product koopt of een andere handeling uitvoert. Dus, wanneer een affiliate link geld in het laatje brengt of bezoekers genereert voor de merchant krijg je een vergoeding.

Vergoedingsstructuren

Er zijn een aantal verschillende vergoedingsstructuren voor affiliates. De drie basistypen zijn:

 1. Pay Per Sale (ook wel Cost Per Sale genoemd): Bol.com heeft bijvoorbeeld een affiliate programma die uitbetaald op basis van pay per sale. In deze overeenkomst betaald Bol.com wanneer een affiliate een bezoeker doorstuurt naar bol.com en daar een product koopt. Dit is vaak een percentage van de aankoop.
 2. Pay Per Click (of Cost Per Click): In pay per click programma’s betaalt de merchant de affiliate op basis van het aantal bezoekers die hebben geklikt op de link naar de merchant’s website. In deze structuur hoeft de bezoeker niks te kopen en het maakt ook niet uit wat de bezoeker daar doet. Een voorbeeld hiervan is Google AdSense – het advertentie programma van Google. Vaak krijg je een  paar cent betaald per klik. Niet heel spannend maar kan een leuke aanvulling zijn.
 3. Pay Per Lead (of Cost Per Lead):  Bedrijven met pay per lead programma’s betalen hun affiliates op basis van het aantal bezoekers dat een aanmelding plaatst. Dit is vaak een formulier wat de bezoeker invult in ruil voor iets waardevols. Een aanmelding voor een gratis proefversie van een bepaalde software komt ook vaak voor. Deze aanmeld gegevens kunnen bedrijven gebruiken om bijvoorbeeld door te verkopen.

In principe kan kan een bedrijf of merchant een affiliate programma opzetten voor elke gunstige handeling. En betaald dan de affiliate op basis van het aantal mensen die de handeling uitvoeren.

Er zijn een paar populaire variaties op de basis vergoedingsstructuren:

 1. Two-tier programs: Dit zijn affiliate marketing programma’s die dezelfde structuur hebben als multilevel marketing bedrijven (ook wel “network marketing” genoemd) zoals Herbalife. Deze structuur maakt het mogelijk om commissies te ontvangen uit je eigen affiliate website als in andermans affiliate websites.
 2. Residual programs: In deze structuur blijven affiliates betaald krijgen voor elke aankoop dat een doorverwezen bezoeker doet – ook al is dit jaren later. Veel bedrijven met maandelijkse of jaarlijkse abonnementen hebben dit soort affiliate marketing programma’s.

Naast de drie populaire vergoedingsstructuren zijn er nog een aantal die wel eens worden gebruikt.

 1. Pay Per Impression (ook wel Pay Per View genoemd): Bedrijven die een pay per impression programma gebruiken betalen affiliates gebaseerd on op het aantal bezoekers die hun banner sdvertentie zien. Vaak wordt dit soort overeenkomsten niet gestructureerd als een affiliate marketing programma. Maar meer als een tradtionele advertentie programma. Het voordeel van een affiliate programma is dat een bedrijf alleen affiliates uitbetaald als er een bepaalde resultaat is bereikt.
 2. Pay Per Post: Het pay per post model betaald affiliates voor het schrijven van reviews over producten of diensten die de adverteerder aanbied. Deze affiliates zijn voornamelijk bloggers. Het nadeel van dit model is dat je één keer betaald krijgt per review en dat het niet toegestaan is om je affiliate link te plaatsen in de review. Het is dan ook beter om vanuit een pay per sale programma een review te schrijven omdat je meerdere bezoekers kan doorverwijzen via één review.
 3. Pay Per Affiliate: Dit is geen officiële term maar maakt wel duidelijk wat het inhoudt. Er zijn namelijk programma’s die je betalen voor het aanleveren van affiliates. Bijvoorbeeld MyThemeShop – mijn aanbevolen website waar je WordPress thema’s kan kopen – maakt zowel gebruik van een pay per sale programma (70% commissie voor elke verkoop) als een pay per affiliate programma (10% commissie voor elke commissie die die affiliate genereert).

Bij een affiliate marketing programma zijn er doorgaans drie partijen bij betrokken:

 1. de klant
 2. de affiliate site
 3. de merchant site of een affiliate netwerk

Affiliate Programma Administratie

Affiliate programma’s zijn simpel als concept maar achter de schermen is er veel werk aan het inwerking stellen van een programma. Om affiliates uit te betalen moet er iemand zijn die activiteit omtrent de affliate links bijhoudt.

Afhankelijk van de overeenkomst moet iemand een aantal dingen vast stellen:

 • het aantal mensen dat klikt op de affiliate link
 • het aantal mensen dat daadwerkelijk een product of diensten koopt of een andere handeling uitvoert
 • het aantal mensen dat de banner ziet van de merchant.

Er moet ook iemand zijn die de overeenkomst tussen de merchant en de affiliate bewaakt en die ervoor zorgt dat de juiste bedragen uitbetaald wordt.

Het is een boel werk voor een bedrijf om actief affiliates te zoeken en een programma op te zetten wat affiliates interessant vinden. Desalniettemin, hebben veel bedrijven hun eigen affiliate programma omdat ze weten dat het de moeite waard is. In 2015 heeft Amazon.com de $100 miljard gepasseerd waarvan $10 miljard door affiliates.

Maar voor veel website eigenaren is al deze administratie te tijdrovend. In dit geval biedt een affiliate marketing netwerk een uitkomst.

Affiliate marketing programma vinden

Om snel een affiliate marketing programma te vinden ga je naar Google en type je in de zoekbalk Affiliate Programma of Partner Programma.

Partnerprogramma's op Google

Vervolgens scroll je door de zoekresultaten tot dat je een bedrijf hebt gevonden die bij je markt past. Stel je bent een automonteur en je wilt een tweede inkomsten bron. Je komt op de Affiliate Marketing Universiteit en leert hier over Affiliate Marketing. Je besluit om ook in de avond uren een affiliate business op te zetten dan is het partnerprogramma van KwikFit misschien iets voor je.

Je navigeert naar de partnerprogramma sectie van KwikFit. Scrolled iets meer naar beneden en ziet de oranje knop om je direct aan te melden voor het KwikFit-Partnerprogramma.

KwikFit Partnerprogramma

Je klikt op de oranje knop en wordt dan doorgestuurd naar Daisycon – een affiliate marketing netwerk waar we het zo over gaan hebben.

KwikFit Affiliateprogramma op Daisycon

Vervolgens druk je op de blauwe knop om je aan te melden bij Daisycon. Je voert wat gegevens in en je kan beginnen als affiliate!

Aanmelden bij Daisycon

Dit is één manier om affiliate programma’s te zoeken. Het kost enige tijd om zo de juiste partnerprogramma te vinden. Een makkelijker manier om een affiliate programma te vinden is via een affiliate marketing netwerk.

2. Affiliate Marketing Netwerk

Een affiliate marketing netwerk (of een affiliate marketing platform) is een bemiddelaar tussen affiliates en merchants met affiliate programma’s. Zij houden alle activiteiten bij, doen alle betalingen en helpen affiliates in hun affiliate marketing avontuur.

Een affiliate marketing netwerk helpt een merchant ook met het vinden van affilliates door de affiliate programma toe te voegen aan hun “marktplaats” van programma’s. Elk affiliate marketing platform heeft verschillende kenmerken. Maar de meeste hebben een hulpcentrum en een plaats waar affiliates en merchants statistieken kunnen bekijken.

Affiliate marketing netwerken zijn handig voor affiliates omdat je in zo’n netwerk kan kijken welke verschillende programma’s en dus producten er zijn. Dit is dan ook een mooie plaats om te kijken welke producten je wilt promoten en in welke affiliate marketing niche je wilt zitten.

In ruil voor hun diensten nemen ze een deel van de merchants omzet (dus niet van de affiliate!). Dit is vaak rond de 20 procent.

De meeste netwerken verbieden aanstootgevende content – logisch. Dus als je dit niet doet dan kan iedereen met een affiliate marketing programma zich aansluiten bij een netwerk. Je hoeft niet eens een product te hebben om gebruik te maken van affiliates. Veel content-gebaseerde websites met veel bezoekers verdienen geld door advertenties. Hierdoor zijn pay per click programma’s interessant omdat je dan nog meer bezoekers genereert naar je website via affiliate websites.

Affiliate Marketing Netwerken in Nederland

Als het gaat om Nederlandse netwerken dan heeft MarketingFacts een top 10 lijst met affiliate marketing netwerken. Deze lijst is opgesteld door Performance.nl (voormalige AffiliateBlog.nl) in 2012 en is op basis van de omzet per netwerk.

Affiliate Marketing Netwerk Top 10

Op het moment van schrijven is de website van Performance.nl niet bereikbaar. Wanneer deze weer bereikbaar is zal ik kijken naar een update.

Zoals je kan zien in de lijst staan de volgende netwerken in de top 10:

 1. Zanox
 2. Daisycon
 3. Tradetracker

Deze netwerken staan bekend om het promoten van fysieke producten. Het is ook mogelijk om digitale producten te promoten. Dit kan onder andere via PayPro.

Affiliate programma’s vinden op PayPro

Als voorbeeld zal ik PayPro gebruiken om een affiliate marketing programma te vinden omdat ik mij meer bezig houdt met digitale producten dan fysieke producten.

Stap 1: Meld je aan bij PayPro

Ga naar PayPro.nl en meld je aan via de blauwe knop rechts bovenin.

Account Aanmaken bij PayPro

Vervolgens kies je voor het aanmelden als affiliate. 

Kiezen voor affiliate of verkoper bij PayPro

Als je dat hebt gedaan dan krijg je een pop-up te zien waar je een aantal gegevens moet invullen.

Voer meer informatie voor je account

Nu ben je er bijna!

Kijk nog even in je mail postvak om de aanmelding af te ronden.

Bevestigingslink van PayPro in jouw postvak

Klik op de link om je aanmelding te valideren. Vervolgens zie je een scherm om nog wat aanvullende informatie te verschaffen.

Meer informatie om je account uit te breiden

En nadat je dit hebt gedaan ben je klaar!

Finito!

Stap 2: Ga naar affiliate campagnes

Nu je in je eigen account zit op PayPro zie je aan de linkerkant een menu. Als het goed is staat hier affiliate campagnes.

Klik daar op en dan kom je op een scherm waar allemaal affiliate programma’s staan.

Affiliate Campagnes Dashboard

Zoek hier naar een product die je wilt promoten en je bent bijna klaar om je affiliate marketing business te starten.

Zijn er nog vragen?

Eenmaal?

Andermaal?

Laat het me weten door hieronder een reactie te plaatsen 👇:)