Als affiliate zijn er verschillende manieren hoe affiliate netwerken jouw compenseren. Dit hangt af van het netwerk waar je bij bent aangesloten. Hieronder vind je een lijst met 6 verschillende manieren hoe affiliates geld verdienen: 

  1. Pay Per Click (PPC)

Bij een pay-per-click programma krijg je een vooraf bepaald bedrag voor elke keer dat een bezoeker op jou affiliate link klikt en op de merchant’s website komt. Dit staat los van gegenereerde leads of verkopen die er uit kunnen komen. Google Adsense is een andere manier om betaald te krijgen per klik op een advertentie.

  1. Pay Per Lead (PPL)

Bij pay-per-lead wordt er een bedrag uitgekeerd wanneer een bezoeker via de affiliate in contact komt met de adverteerder. Dit gaat vaak via een formulier die wordt ingevuld door de bezoeker waar wordt gevraagd om contactgegevens zoals een naam of een adres. Het kan ook om een andere actie gaan bijvoorbeeld het aanmelden van free trial software of abonnement. Bij pay-per-lead hoeft dit niet te leiden tot een verkoop, wat bij pay-per-sale wel het geval is (zie hieronder).

  1. Pay Per Sale (PPS)

Hier wordt er een bedrag uitgekeerd aan de affiliate wanneer een bezoeker daadwerkelijk iets heeft gekocht via link van de affiliate. Het uitgekeerde bedrag is vaak een percentage van het aankoop bedrag.

  1. Cost Per Impression (CPM)

Bij een CPM programma krijg je betaald wanneer een advertentie op jouw pagina 1000 keer is bekeken. In dit geval betekent “bekeken” niet dat je er op hebt geklikt en het aanbod hebt bekeken. Maar dat de bezoeker op een pagina komt waar die advertentie staat. Ook al keek de bezoeker niet naar de advertentie, theoretisch gezien staat de advertentie in het zicht van de bezoeker als die er langs scrolt en telt dit als bekeken.

  1. Pay Per Post

Het pay per post model betaald affiliates voor het schrijven van reviews over producten of diensten die de adverteerder aanbied. Deze affiliates zijn voornamelijk bloggers. Het nadeel van dit model is dat je één keer betaald krijgt per review en dat het niet toegestaan is om je affiliate link te plaatsen in de review. Het is dan ook beter om vanuit een pay per sale programma een review te schrijven omdat je meerdere bezoekers kan doorverwijzen via één review.

  1. Pay Per Affiliate

Dit is geen officiële term maar maakt wel duidelijk wat het inhoudt. Er zijn namelijk programma’s die je betalen voor het aanleveren van affiliates.

Ga hier terug naar de affiliate marketing overzicht.