Affiliate Marketing Blog

Alles wat ik tegenkom tijdens mijn Affiliate Marketing avontuur plaats ik hier!

5 Affiliate Marketing Vaardigheden: Mijn Eerste 4 Maanden

Wanneer je net start met affiliate marketing dan komt er een heleboel op je af. Hoe zet ik een website op? Wat is een hosting? Wat is een goede domeinnaam? Welke producten moet ik promoten? Hoe kom ik hoog in Google? Hoe kan ik zoveel mogelijk bezoekers genereren?

Dit was voor mij in ieder geval wel zo.

Ik weet nog dat ik toen ben gaan zoeken naar informatie over de benodigde affiliate marketing vaardigheden om succesvol te worden.

Dit is een lijst met vaardigheden wat ik tegenkwam:

 • Oplossen van problemen
 • Maken van beslissingen
 • Ontwerp vaardigheden
 • Conversie optimalisatie
 • Klanten acquisitie
 • Email marketing
 • Social media marketing
 • Zoekmachine marketing
 • Data & Analyse
 • Technische vaardigheden
 • Onderzoeksvaardigheden
 • Productiviteit
 • Financieel management

Jeetje, wat een lijst.

Niet echt motiverend wanneer je wilt beginnen met affiliate marketing. Maar wanneer ik weer naar dat lijstje kijk kan ik mij wel voorstellen dat een heleboel van deze vaardigheden met de tijd tot je pakket horen.

Je moet namelijk niet vergeten dat affiliate marketing een echte business is. Net als de Media Markt die te maken heeft met oplossen van klantproblemen, beslissingen moet maken over de producten die ze willen verkopen, magazines en andere grafische uitingen moeten maken, conversie moeten verhogen, klanten moeten werven etc.

Wij hebben ook te maken met veel van Media Markt’s bedrijfsvoering (veel ook niet) alleen dan kleinschaliger.

Gelukkig heb je niet gelijk met al deze zaken te maken wanneer je begint met affiliate marketing.

Na een kleine vier maanden bezig te zijn heb ik gezien dat deze 5 vaardigheden nodig zijn in je eerste jaar:

 1. Technische vaardigheden
 2. Onderzoeksvaardigheden
 3. Creatieve vaardigheden en marketing
 4. Data Analyse
 5. Discipline

1. Technische vaardigheden

Voordat je jezelf naar beneden gaat halen en denken dat je niet technisch bent, lees nog even verder want ik ben zelf zo a-technisch als maar kan.

Noem het maar “twee linkerhanden hebben”, ik ben het al gewend.

Affiliate marketing begint allemaal met het kiezen van een hosting partij en een domeinnaam waar je een website op kan zetten.

Voor de mensen die nog nooit een website hebben opgezet – laat staan weten wat hosting inhoudt en wat een domeinnaam is – kan dit erg angstaanjagend zijn.

Vaak zelfs de reden om helemaal niet aan affiliate marketing of andere internet gerelateerde verdienmodellen te beginnen.

Zonde, want zo ingewikkeld is het niet. Ik schets het misschien ongelukkig door dit “technische vaardigheden” te noemen, maar zoals ik al zei ik ben degene die nog niet eens een lamp kan bevestigen aan het plafond.

Stap 1:

Stuur mij een mail met de gewenste domeinnaam en je NAW gegevens zodat ik de website voor je kan registreren.

Ik heb namelijk een samenwerkingsverband met een hosting partij waardoor ik in staat ben om jou te ontzorgen van de technische zaken waar ik wel verstand van heb.

Binnen twee uur staat jouw website online!

Stap 2:

Installeer vervolgens WordPress met twee klikken door je in te loggen op Plesk (jouw controlepaneel).

Inloggen Plesk

Vervolgens klik je op toepassingen installeren.

Stap 1 WordPress Installeren

En klik je op WordPress installeren.

Stap 2: WordPress Installeren

Mocht je niet in het scherm “toepassingen” zijn maar “mijn toepassingen beheren” of “alle beschikbare toepassingen” navigeer dan even naar toepassingen. Hier zie je de drie populairste platforms zoals ik heb eerder heb geschreven. Klik op WordPress installeren.

Nadat je hierop hebt geklikt zul je een scherm zien met een balk die je laat weten hoever het installatieproces is. Bij mij duurde dit een paar seconden.

Als die klaar is dan kom je op de WordPress sectie binnen het controle paneel.

En hoppa.. met 2 klikken heb je WordPress geïnstalleerd.

Wordpress is geinstalleerd

In dit scherm kun je de WordPress applicatie beheren. Hier vind je ook jouw gegevens om in te loggen op je website: administrator’s login en wachtwoord.

Om in te loggen op je website ga je naar “administrative interface“. Voer je inlog gegevens in op het volgende scherm en zie hier de achterkant van je website!

Het Dashboard van WordPress

Hoe jij verder een leuk WordPress thema installeert heb ik uitgebreid in een ander artikel geschreven. Voor nu laat ik het even hierbij.

Maar dit is de enige “technische” kennis die jij in je eerste jaar nodig hebt.

Te doen toch? 😉

Het is ook mogelijk om te doen aan affiliate marketing zonder een website. Hoewel er genoeg mensen zijn die flink wat geld verdienen op deze manier raad ik het niet aan in het begin omdat je een budget en kennis van advertentie netwerken nodig hebt.

2. Onderzoeksvaardigheden

Nadat je een website hebt opgezet en een leuk WordPress thema hebt geïnstalleerd is het tijd om blog artikelen te schrijven.

Waar moet ik over schrijven dan? Over onderwerpen waar mensen informatie over opzoeken op Google. Op deze manier wordt jouw website gerelateerd aan een zoekopdracht en komen mensen op jouw website.

Het vinden van deze onderwerpen doe je door een zoekwoord onderzoek.

Ik gebruik twee hulpmiddelen voor mijn zoekwoord onderzoek: Google Zoekwoordplanner en Google Suggesties.

Google Zoekwoordplanner

De Zoekwoordplanner is de tool van Google om onder andere te onderzoeken welke zoekopdrachten het meest worden gedaan binnen jouw affiliate marketing niche.

Zoekwoord planner van Google

Stel je bent een affiliate voor een winkel die gordijnen verkoopt dan zie je hier dat er 33.100 keer per maand in Nederland wordt gezocht op rolgordijnen.

Wil je hier een flink artikel over schrijven dan wil je weten wat mensen nog meer zoeken wat gerelateerd is aan rolgordijnen.

Dit kan je doen met de suggesties die Google je biedt.

Google Suggesties

Type in Google rolgordijnen en scroll helemaal naar beneden tot je het volgende ziet:

Google Suggesties voor gerelateerde zoekwoorden

Dit zijn de zoekopdrachten waarvan Google vindt dat het gerelateerd is aan rolgordijnen. Neem deze woorden mee in je artikel om zo volledig mogelijk te zijn. Dit vindt Google namelijk belangrijk.

Verder kan je nog meer relevante zoekwoorden implementeren in jouw artikel door gebruik

te maken van Keywordtool.io.

Keywordtool.io

Keywordtool.io voor zoekwoord onderzoek

Dit is een tool die alle gerelateerde zoekopdrachten uit de database haalt van Google. Dus voor nog meer relevante zoekwoorden type je in het zoekveld “rolgordijnen”. Vervolgens zet je de zoekmachine op Google.nl en de taal op Nederlands (of andere instellingen wat voor jou van toepassing is).

Dit is het resultaat:

Zoekwoorden gerelateerd aan rolgordijnen

372 relevante zoekwoorden voor het oprapen! Sorteer zoekwoorden op basis van het onderwerp waar je over gaat schrijven en je bent op weg naar een hele goede content marketing strategie waar Google heel blij van wordt 🙂

Er zijn meer gratis tools beschikbaar waarmee je relevante zoekwoorden kan vinden:

 • Yoast Suggestion Expand Planner
 • Ubersuggest.io
 • Tiny Suggest

Deze vind ik voor de Nederlandse markt alleen niet zo sterk omdat er heel veel Engelse en Duitse zoekwoorden tussen zitten.

Tiny Suggest

3. Creativiteit en Marketing

De volgende stap is om je creatieve vaardigheden bij te spijkeren. Althans, je hoeft echt geen cursussen te volgen of iets dergelijks.

Maar kunnen omgaan met Photoshop, Canva of Paint (wow Paint, dát is old skool) is wel héél handig. Wanneer je namelijk blog artikelen gaat schrijven dan zul je als eerste een afbeelding gebruiken voor in het blog overzicht.

Afbeelding in het blog overzicht

En afbeeldingen voor in het artikel zelf om lange stukken tekst af te breken waardoor het makkelijker leest voor de bezoeker. Of afbeeldingen voor in je social media berichten.

Je kan natuurlijk gebruiken maken van Google afbeeldingen. Alleen bouw je geen authentieke website op wanneer de gebruikte afbeeldingen ook op andere websites te zien is.

Een paar keer afbeeldingen stelen van Google is niet erg (vooral niet als je een kleine website hebt). Laten we wel wezen, dat doe ik ook.

Maar wanneer je eigen afbeeldingen maakt met een bepaald thema dan worden die afbeeldingen (met de tijd) kenmerkend voor je website.

Oftewel, Branding.

Photoshop is zeker een programma wat ik je aanraadt om te leren omdat je heel veel vrijheid hebt in het ontwerpen van jouw afbeelding.

Maar voor de meeste van jullie is het wel iets te moeilijk in het begin en kost het aardig wat tijd om het onder knie te krijgen.

Daarom raad ik je aan om gebruik te maken van Canva.

Canva is een online tool waarmee je vrij simpel grafische ontwerpen kan maken voor:

 • Presentaties
 • Posters
 • Facebook berichten
 • Instagram berichten
 • CV’s
 • Briefpapier

Canva

Stel dat je een afbeelding wilt maken voor Facebook dan klik je op Facebook post en dan kom je op dit scherm:

Facebook bericht met Canva

Hier zie je aan de rechterkant een wit vlak waar je ontwerp in komt. Aan de linkerkant zie je verschillende hulpmiddelen die je kan gebruiken voor je ontwerp.

Nadat je weet welke opties er zijn is het eenvoudig om binnen een paar minuten een afbeelding te maken zoals deze:

afbeeldingen maken met canva

Affiliate Marketing Vaardigheden

Dan komt het deel waar heel affiliate marketing omdraait: marketing. Marketing is niet voor niks onderdeel van het woord affiliate MARKETING.

Het is onze taak – als affiliate zijnde – om mee te helpen in het vermarkten van producten of diensten. Wanneer wij zorgen voor klanten krijgen we een deel van de omzet

Dit heet commissies.

Er zijn drie factoren om commissies te maximaliseren:

 1. Bezoekers genereren
 2. Klikratio vergroten
 3. Conversie verhogen

Deze drie elementen is het fundament om succesvol te worden in affiliate marketing. Ik ben dan ook dagelijks bezig om beter te worden hierin.

In een ander artikel heb ik het uitgebreid over deze Fundamentele factoren van affiliate marketing.

4. Data Analyse

Toen ik nog een freelance grafisch en webdesigner had ik te maken met veel ondernemers van kleine bedrijven: kapperszaken aan huis, juwelieren, schoonheidsspecialistes etc.

En wat mij opviel is dat een heel klein percentage wist wat Google Analytics is.

Are you kidding me???

In een tijdperk waarin ik rustig kan zeggen dat we niet zonder internet kunnen. Heb je wel eens een dag meegemaakt zonder jouw mobieltje?

Ik wel.

En ik kan je vertellen dat ik me echt kaal voel wanneer ik mijn mobiel niet bij me heb of wanneer de batterij op is. Soms heb ik wel eens dat ik denk dat ik mijn mobiel voel trillen in mijn broekzak (snap je deze zin nog?).

Dan graai ik in mijn broekzak en dan kijk ik verbaasd op: “ik dacht dat ik een mobiel in m’n broekzak had”.

Dit heet het Fantoom Vibratie Syndroom.

Anyway, in deze internet tijdperk is het een must om in ieder geval een basiskennis te hebben van Google Analytics.

Dit is dé tool om allerlei belangrijke data in te zien over je website:

 • Hoeveel bezoekers komen op je website?
 • Via welke kanaal komen deze op je website?
 • Welke zoekopdrachten zijn gedaan waardoor ze op je website zijn gekomen?
 • Welke kanaal zorgt voor de meeste omzet?
 • Wat is je totale omzet?
 • Wat is je conversie percentage?
 • Wat is je klikratio?

Google Analytics voor data analyse

Je verkrijgt gigantisch veel informatie met deze tool waardoor je belangrijke beslissingen kan nemen met betrekking tot je website.

Dus 100% een aanrader om hier in ieder geval meer over te weten. Gelukkig heeft Google zelf een platform waar je gratis cursussen over Google Analytics kan volgen.

5. Discipline

Het laatste punt wat misschien wel het allerbelangrijkste is, is het hebben van discipline. Affiliate marketing is absoluut geen snel geld verdien methode ondanks dat velen dit wel beweren.

Misschien zou ik dit niet eens moeten zeggen omdat ik weet dat de meeste van jullie juist snel geld willen verdienen met affiliate marketing zonder al teveel moeite.

Snel geld verdienen met affiliate marketing

Maar ik ben hier voor de lange termijn. Over 5, 10, 20, 30 jaar wil ik dat de Affiliate Marketing Universiteit een gevestigde online platform met misschien wel offline trainingscentra en evenementen (wie weet).

Daarom vind ik transparantie en eerlijkheid erg belangrijk. Vooral in de beginfase zodat jullie ook zien wat er schuilt achter al die succesverhalen.

Namelijk een heleboel avonduren nadat je een volledige dag al hebt gewerkt. Ogen die bijna dichtvallen terwijl je bezig bent met het schrijven van een blog artikel.

Momenten dat je gewoon vergeet te eten omdat je zo gefocust bent op het opbouwen van je website.

En tijden dat vrienden je meerdere keren vragen of je tijd hebt voor hun en jij hun vriendelijk laat weten dat je druk bent met het opbouwen van je toekomst.

Je hoort wel vaker dat welvarende mensen zeggen dat het eenzaam is aan de top. Ik begrijp dat wel ondanks dat ik nog niet eens in de buurt kom van de top. Het is nu al dat ik het gevoel heb dat ik eenzaam ben.

Maar tegelijkertijd kijk ik naar mijn vision board en dan weet ik waarom je in het begin bepaalde zaken moet laten liggen.

Dromen najagen

Dit doet mij gelijk denken aan een quote wat je wel vaker tegenkomt..

Iets in de geest van: “Om datgene te hebben wat weinig mensen hebben, moet je doen wat weinig mensen doen”.

Namelijk discipline tonen en elke dag (wanneer je kan) werken aan je website. Ook wanneer je totaal geen zin hebt en liever Breaking Bad wil kijken op Netflix met een zak chips en een glas cola.

Breaking bad kijken

Want laten we eerlijk zijn..

Het is toch k*t als je niet het leven leidt wat je voor ogen hebt/had?

6 Comments

 1. Steven april 8, 2017
  • Hamist Cornet april 8, 2017
 2. Anthony april 8, 2017
  • Hamist Cornet april 8, 2017

Leave a Reply

Contact

Don't be shy, get in touch with us

56 West, 3 Street, Suite 67 Downtown LA, 123